Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Năstase a precizat că România nu se amestecă în problemele interne ale Republicii Moldova, ci respectă principiile europene şi ale Chartei ONU.

Premierul român şi-a exprimat speranţa în găsirea unor soluţii care să nu afecteze statalitatea acestei republici şi că problemele transnistrene nu vor afecta unitatea şi teritoriul ţării vecine.

Primul-ministru a afirmat că i se pare "ciudată" varianta unilaterală privind organizarea teritorială a Republicii Moldova venită de la Moscova, în condiţiile în care existau anumite proiecte coordonate de OSCE.

"Este o iniţiativă care trebuie să vedem dacă, în viitor, nu cumva, poate să greveze generaţii de români care trăiesc în Republica Moldova", a mai precizat premierul român.

La rîndul său, ministrul de externe Mircea Geoană a afirmat că România are încredere în destinul european al Republicii Moldova şi că oficialităţile de la Bucureşti nu vor înceta să susţină faptul că numai integrarea europeană poate fi soluţia problemelor complexe cu care se confruntă Republica Moldova.

Soluţionarea situaţiei din Transnistria, legată de retragerea trupelor ruse din regiune, conform unor decizii luate acum patru ani la summit-ul OSCE de la Istanbul este una din aceste probleme - a adăugat Geoană.

El a precizat că se aşteaptă ca la reuniunea OSCE, ce începe astăzi la Maastricht, statele membre să adopte o poziţie de consens care să susţină rezolvarea situaţiei cu aportul actorilor internaţionali implicaţi în acest proces.
XS
SM
MD
LG