Linkuri accesibilitate

Marko Bela despre percepţia diferită a maghiarilor faţă de ziua de 1 decembrie


Maghiarii din Ardeal au o altă percepţie decît românii faţă de ziua de 1 Decembrie, în condiţiile în care, în 1918, "maghiarii ardeleni şi-au pierdut statalitatea, iar românii de aici şi-au dobîndit-o”, afirmă preşedintele UDMR, Marko Bela.

Potrivit liderului UDMR, există o diferenţă de abordare din partea maghiarilor în ceea ce priveşte Ziua Naţională a României, sentimentele lor neputînd fi identice cu cele ale românilor.

Marko Bela a precizat însă că există posibilitatea "desluşirii" unor puncte comune în sărbătoarea de la 1 Decembrie, considerînd Proclamaţia de la Alba Iulia ca fiind “extrem de importantă pentru maghiari pentru că atunci s-au enunţat cîteva principii de bază ale convieţuirii popoarelor din Transilvania, dreptul populaţiei de a se instrui, administra şi judeca în propria limbă de către persoane alese din rîndul comunităţii".

Preşedintele UDMR a mai spus că deocamdată nu există această stare de fapt, dar “modificările constituţionale înseamnă un pas important în acest sens”.
XS
SM
MD
LG