Linkuri accesibilitate

Statele Unite resping planul rusesc de reglementare a conflictului transnistrean


Statele Unite au făcut cunoscut că se opun noii propuneri a Rusiei pentru rezolvarea diferendului dintre autorităţile de la Chişinău şi regiunea separatistă Transnistria. Şeful delegaţiei americane la o reuniune OSCE desfăşurată la Viena, Stephan Minikes a declarat că în orice reglementare trebuie să includă OSCE-ul şi alte părţi interesate.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa încearcă să obţină din 1992 negocierea unei reglementări în Republica Moldova.

Minikes a declarat că Rusia ar trebui să renunţe la acest plan şi să accepte să se reia negocierile în format pentagonal, în care alături de Rusia au fost implicate OSCE, Ucraina, Republica Moldova şi regiunea transnistreană. Reprezentantul Statelor Unite a spus că Washingtonul va cere acest lucru la reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor din OSCE, care va avea loc săptămîna viitoare la Maastricht, în Olanda.

Planul rusesc a fost dat publicităţii la 17 noiembrie. OSCE, Statele Unite şi alte ţări occidentale au spus că au fost luate prin surprindere de anunţul făcut de Rusia.
XS
SM
MD
LG