Linkuri accesibilitate

V. Voronin despre motivele pentru care nu a semnat memorandumul rusesc


Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat, într-un interviu acordat Televiziunii Naţionale, că nu a semnat Memorandumul rusesc de reglementare a conflictului transnistrean deoarece Transnistria nu a fost de acord ca trupele de pacificare care vor supraveghia ordinea pe perioada demilitarizării Chişinăului şi Tiraspolului, să activeze sub mandatul OSCE.

Un alt motiv a fost declaraţia lui Igor Smirnov care a solicitat Moscovei să menţină trupele sale în regiune pe o perioadă de 30 de ani. În plus, a spus preşedintele Voronin, în ultimul moment au apărut un şir de modificări aşa-zis redacţionale, dar de fapt cu un caracter pronunţat politic, care ar fi înseamnat că preşedinţia de la Chişinău recunoaşte de facto Transnistria ca stat independent. Acest lucru i-ar fi permis Tiraspolului să ceara recunoaşterea sa internaţională, în cazul în care lucrul asupra Memorandumului s-ar fi împotmolit.

“Se insista mult ca documentul să fie semnat foarte urgent şi acestă grabă se explică în mod evident prin apropierea summitului de la Maastricht. Observaţiile noastre întâlneau o rezistenţă înverşunată şi un refuz categoric de a li se da curs” - a mai spus şeful statului moldovean.

Potrivit lui Voronin, un alt argument împotriva semnării Memorandumului a fost şi excluderea de la discuţii a organismelor internaţionale – a OSCE, UE, NATO, a Comisiei Europene. “Am declarat recent despre orientarea univocă a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, iar pe de altă parte soluţionăm conflictul fără a ţine cont de structurile europene, cumva pe la spatele Europei. Acest lucru era de neînţeles pentru instituţiile europene şi în mod cert nu ar fi favorizat o finalitate fericită şi logică pentru conflictul transnistrean” - a mai spus preşedintele Voronin.

El a precizat totuşi că poziţia Federaţiei Ruse a apropiat viziunile Chişinăului şi Tiraspolului şi că lucrul asupra Memorandumului rusesc va continua.
XS
SM
MD
LG