Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


- a declarat preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul olandez de externe Jaap de Hoop Scheffer, citat de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.

De Hoop Scheffer şi-a exprimat speranţa că părţile vor reveni la rolul central al OSCE, după ce preşedintele moldovean, Vladimir Voronin a refuzat să semneze proiectul memorandumului rus, document care a iscat proteste masive ale opoziţiei de la Chişinău.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE a exprimat aceeaşi doleanţă şi într-o recentă discuţie telefonică cu ministrul rus de Externe, Igor Ivanov.

Jaap de Hoop Scheffer a criticat memorandumul rusesc, arătînd că documentul “nu prevede un mecanism concret de soluţionare a posibilelor conflicte între puterea centrală şi autoritaţile regionale, cum nu prevede nici un mecanism de garanţii multilaterale, permiţând, în acelaşi timp, Transnistriei să blocheze deciziile luate la Chişinău.

Scheffer a mai spus că nu se aşteaptă ca la summitul OSCE de la Maastricht, din 1 şi 2 decembrie, să fie semnat vreun document privind reglementarea transnistreană, deoarece, potrivit agenţiei ruse de ştiri, “la reuniune nu va fi prezent liderul transnistrean, Igor Smirnov, republica sa nefiind membra a OSCE”.

În context, preşedintele în exerciţiu al OSCE a subliniat importanţa realizarii de către Federaţia Rusă a înţelegerilor de la Istanbul privind retragerea armamentului, muniţiilor şi echipamentelor militare ruseşti din regiune. RIA Novosti nu spune nimic în acest context despre retragerea contingentului militar al fostei armate a 14-a ruse.
XS
SM
MD
LG