Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Doi deputaţi creştin-democraţi Vlad Cubreacov şi Eugen Gîrlă au declarat că au fost bătuţi şi tîrîţi pe jos de poliţişti atunci cînt au încercat să împiedice confiscarea echipamentelor. Alţi zeci de manifestanţi au fost maltrataţi şi reţinuţi de poliţie.

Forţele de ordine au reuşit să deblocheze circulaţia pe bulevardul central al capitalei, forţîndu-i pe demonstranţi să rămînă pe trotuare, însă în scurt timp grupuri numeroase, în special de tineri şi studenţi, au sosit în coloane în faţa Preşedinţiei şi s-au alăturat protestatarilor, blocînd din nou circulaţia.

Numărul protestatarilor la această oră se ridică, potrivit jurnaliştilor de la faţa locului, la 6-7 mii. În faţa preşedinţiei şi parlamentului au fost dislocate trupe numeroase de menţinere a ordinii, dotate cu scuturi şi bastoane. Autorităţile şi ministerul de interne nu au comentat deocamdată incidentul de dimineaţă.

Ministerul de interne a difuzat, însă, un comunicat de presă în care se spune că organizatorii manifestaţiilor din centrul capitalei riscă pedepse cu privaţiune de libertate de pîna la 5 ani pentru antrenarea minorilor în acţiuni de protest neautorizate.

Manifestaţiile care au început marţi sînt organizate de Comitetul pentru apărarea independenţei şi constituţiei Republicii Moldova din care fac parte partidele parlamentare de opoziţie, majoritatea formaţiunilor extraparlamentare şi cele mai reprezentative organizaţii neguvernamentale şi uniuni de creaţie. Acestea protestează împotriva semnării planului rusesc de federalizare a Republicii Moldova, cerînd demisia şefului statului şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
XS
SM
MD
LG