Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


imediat după ce experţii de la Chişinău şi Tiraspol reuşiseră să elimine ultimele divergenţe privind conţinutul memorandumului de reglementare transnistreană propus de Moscova acum o săptămînă. Oficialităţile moldovene nu au precizat motivele pentru care vizita preşedintelui Putin a fost amînată.

Preşedinţia de la Chişinău a fost pichetată în dimineaţa zilei de astăzi de cîteva sute de persoane - reprezentanţi ai partidelor parlamentare şi extraparlamentare de opoziţie, ai organizaţiilor neguvernamentale şi uniunilor de creaţie care au format luni un Comitet pentru apărarea independenţei şi constituţiei Republicii Moldova.

Demonstranţii - care a blocat circulaţia pe bulevardul central al capitalei - s-au adunat în Preşedinţiei de la Chişinău pentru a protesta împotriva planului rusesc de federalizare a Republicii Moldova. Ei au purtat lozinci cu inscripţii “Nu federalizării”, “Afară armata rusească”, “Opriţi războiul sîngeros din Cecenia”, “În Europa fără ocupanţi şi comunişti”.

Lideri ai partidelor parlamentare de opoziţie au fost primiţi de preşedintele Vladimir Voronin, pe care l-au informat despre înfiinţarea Comitetului pentru Apărarea Independenţei şi Constituţiei Republicii Moldova, cerîndui să nu semneze planul de reglementare transnistreană propus de Moscova. După întrevederea cu şeful statului, Liderul grupului parlamentar Alianţa Moldova Noastră, Dumitru Braghiş a declarat că preşedintele Voronin le-a promis că nu va semna acest document pînă la reuniunea OSCE de la Maastricht. După ce au pichetat Preşedinţia, manifestanţii şi-au continuat protestele în faţa ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău.

Comitetul pentru apărarea independenţei şi constituţiei Republicii Moldova a adresat luni un apel catre şeful statului, Guvern şi partidul de guvernămînt “să ia atitudine deschisă şi oficială de respingere a Memorandumului Federaţiei Ruse; să îşi reconfirme poziţia faţă de prezenţa militară rusă pe teritoriul ţării şi să ceară Rusiei să îndeplinească angajamentele ei internaţionale de retragere a trupelor şi muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova pînă la sfîrşitul acestui an”.

De asemenea, comitetul a cerut guvernării comuniste “să ceară implicarea directă a SUA, a UE şi a statelor vecine, România şi Ucraina, în soluţionarea diferendului transnistrean”. Semnatarii apelului au declarat că “în cazul în care preşedintele Voronin va încălca juramîntul şi Constituţia şi va semna Memorandumul impus de Rusia”, Comitetul va cere demisia imediată a şefului statului şi anunţarea unor alegeri parlamentare anticipate.
XS
SM
MD
LG