Linkuri accesibilitate

Nouă rundă de negocieri asupra unui acord de liber schimb cu Bulgaria


La sfârşitul săptămânii curente la Chişinău se va desfăşura o nouă rundă de negocieri asupra unui acord de liber schimb cu Bulgaria, document ce face parte dintr-o reţea de acorduri în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Semnarea acestui acord este cea mai problematică, deoarece ambele ţări au structuri asemănătoare ale economiei, preponderent agrare - a declarat şeful Direcţiei relaţii comerciale multilaterale şi OMC la Ministerul moldovean al Economiei, Octavian Calmâc.

Acorduri similare au fost semnate deja cu Albania, Bosnia şi Herzegovina, Serbia şi Muntenegru. Oficialul moldovean şi-a exprimat speranţa că, după o întârziere de mai bine de un an, Chişinăul va reuşi să semneze până la începutul lui 2004 toate acordurile necesare pentru crearea spaţiului economic unic în Europa de Sud-Est.

Reţeaua de acorduri prevede liberalizarea treptată a comerţului între cele 8 state membre ale Pactului de Stabilitate şi aplicarea măsurilor de apărare comercială conform prevederilor OMC.

Între România şi Republica Moldova există un acord de comerţ liber care a intrat în vigoare în 1995 şi care nu va fi renegociat.
XS
SM
MD
LG