Linkuri accesibilitate

UE condamnă Iranul pentru încălcări ale tratatului de neproliferare nucleară


Europenii au ajuns la un compromis cu americanii în privinţa proiectului unei rezoluţii despre programele nucleare iraniene. Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, documentul condamnă autorităţile de la Teheran pentru precedentele încălcări ale prevederilor conţinute de tratatul de neproliferare atomică.

Observatorii consideră că în acest fel Iranul este ameninţat indirect cu sancţiuni ale Consiliului de Securitate în cazul în care vor fi descoperite noi dovezi privind programele de înarmare nucleară sau dacă iranienii vor încălca din nou angajamente luate prin tratatele internaţionale în materie. Proiectul de rezoluţie este destinat board-ului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena care va relua mîiine dezbaterile asupra programelor nucleare iraniene.

Un recent raport al Agenţiei ONU precizează, pe de o parte, că în ultimii 18 ani Iranul a făcut cercetări nucleare secrete, dar în acelaşi timp şi că nu au fost descoperite dovezi că regimul de la Teheran are un program de înarmare atomică. Iranul continuă să dezmintă acuzaţiile formulate în special de Statele Unite, susţinînd că programele sale nucleare sînt eminamente paşnice.
XS
SM
MD
LG