Linkuri accesibilitate

Preşedintele rus Putin la Chişinău


Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin face o vizită surpiză la Chisinau pentru a asista la semnarea memorandumului de reglementare a conflictului transnistrean lansat săptămîna trecută de Ministerul de Externe de la Moscova.

Purtatorul de cuvant al preşedinţiei republicii Moldova, Valeriu Reniţă a declarat Europei Libere că negocierile la nivel de experţi s-au încheiat aseară cu succes, reprezentanţii Chişinăului şi cei ai Tiraspolului eliminând ultimele divergenţe apărute pe marginea documentului.

Planul Moscovei prevede constituirea unei federatii asimetrice in care Transnistria si Gagauzia sa fie subiecti ai unui nou stat numit Republica Federativa Moldova. In proiect se propune ca republica transnistreana auto-proclamata sa obtina un statut de formatiune statala, cu organisme de putere proprii, cu o proprie constitutie, proprietate de stat, buget si sistem fiscal independent, precum si cu însemne statale proprii.

Opoziţia de la Chişinău consideră memorandumul drept o ingerinţă brutală în afacerile interne ale RM şi a anunţat că va iniţia procedura de acordare a votului de neîncredere actualei guvernări comuniste.
XS
SM
MD
LG