Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Anunţul a fost făcut la Moscova de către ministrul rus al apărării, Serghei Ivanov, care a afirmat, potrivit agenţiei de ştiri Itar-Tass, că pînă în prezent din Transnistria au fost evacuate jumătate din muniţiile stocate la Colbasna.

“De acum încolo – a declarat Ivanov, - din Transnistria vor pleca săptămînal cîte 2-3 garnituri de tren. Sperăm că procesul de evacuare se va finaliza în termen de 6-7 luni”, a declarat ministrul rus al apărării.

Totodată, el a anunţat că a cerut Statului Major să formuleze propuneri pentru crearea unor “forţe de pacificare şi stabilizare” ale Federaţiei Ruse, care vor fi dislocate în Moldova cu acordul Chişinăului. Numărul acestui contingent, potrivit lui, nu trebuie să depăşească limitele stabilite prin acordul privind armele convenţionale în Europa, adică nu mai mult de 2 mii de militari.

Ivanov a declarat că acest contingent va fi dislocat pe teritoriul viitoarei republici federative moldoveneşti pe perioada de tranziţie, pînă la finalizarea procesului de demilitarizare completă a ţării, dar nu mai tîrziu de anul 2020.

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat ieri la o întîlnire cu reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău că apreciază eforturile de pacificare ale Rusiei, mai cu seamă în actualul context, dar că, în opinia sa, “formula posibilelor eforturi de pacificare ale Rusiei, depuse în perioada de tranziţie, trebuie să fie deschisă în primul rînd pentru Uniunea Europeană, OSCE şi Ucraina”.
XS
SM
MD
LG