Linkuri accesibilitate

Ultima zi a vizitei preşedintelui Bush în Marea Britanie


Vizita de stat a preşedintelui George Bush în Marea Britanie se încheie astăzi. După ceremonia de rămas bun de la palatul Buckingham, şeful administraţiei americane şi prima doamnă a Statelor Unite vor vizita circumscripţia electorală a premierului Tony Blair Sedgefield – din nord-estul Angliei.

Cu o zi în urmă convorbirile oficiale ale celor doi lideri au fost umbrite de atacurile de la Istanbul. În context, Tony Blair a respins ideea că atentatele din Turcia au avut şi menirea de a coincide cu vizita lui Bush în Marea Britanie.

“Acestă nouă crimă teroristă ne demonstrează că sîntem într-un război, al cărui principal cîmp de luptă este Irakul. Ne demonstrează că trebuie să îi învingem pe terorişti – care sînt oamenii fostului regim al lui Saddam Hussein. Trebuie să facem acest lucru pentru că el face în mod esenţial parte din campania de combatere a fanatismului şi extremismului care astăzi omoară oameni nevinovaţi în întreaga lume” – a afirmat premeirul Tony Blair într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele George Bush.

Ieri, zeci de mii de perasoane au protestat pe străzile Londrei împotriva vizitei şefului Administraţiei americane şi a războiului din Irak. În Trafalgar Square a fost doborîtă simbolic o statuie reprezentîndu-l pe George Bush. 5000 de poliţişti fuseseră mobilizaţi pentru a garanta ordinea în ziua demonstraţiei, însă protestul a fost în general paşnic.
XS
SM
MD
LG