Linkuri accesibilitate

Igor Smirnov recunoscător Moscovei pentru noua iniţiativă în conflictul trans-nistrean


Liderul administraţiei secesioniste de la Tiraspol, Igor Smirnov a declarat că este recunoscător Rusiei pentru noua iniţiativă privind soluţionarea conflictului transnistrean.

După o întrevedere cu şeful adjunct al administraţiei Kremlinului, Dmitri Kozak, Smirnov a declarat că proiectul de document propus de Federaţia Rusă “constituie o bază bună pentru negocieri”, deşi nu poate fi numit absolut ideal”.

Cu toate acestea, “principiile pe care le conţine memorandumul propus de Rusia oferă posibilitatea recunoaşterii republicii moldoveneşti nistrene ca stat, un stat aşa cum ni-l dorim”, a subliniat liderul separatist.

Ieri, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a dat şi el o apreciere pozitivă memorandumului propus de Moscova, calificîndu-l drept “o şansă unică” şi “un început real de soluţionare a conflictului”, comparînd finalizarea acestui proces cu căderea zidului Berlinului.

Planul Moscovei de reglementare a crizei transnistrene presupune constituirea unei federaţii asimetrice în care Transnistria şi Găgăuzia să fie subiecţi ai unui nou stat numit Republica Federativă Moldova. În proiect se propune ca republica transnistreană autoproclamată să obţină un statut de formaţiune statală, cu organe proprii ale puterii, cu constituţie proprie, proprietate de stat, buget şi sistem fiscal independent, precum şi cu însemne statale proprii.

Autonomia găgăuză ar urma să obţină statut de subiect al federaţiei, care, la fel ca şi Transnistria, îşi formează propriile organe ale puterii, are constituţie şi atribute statale proprii.
XS
SM
MD
LG