Linkuri accesibilitate

Colin Powell la reuniunea miniştrilor de externe UE - divergenţe în privinţa Iranului


Uniunea Europeană şi Statele Unite rămîn pe poziţii diferite în privinţa programelor nucleare ale Iranului. Mîine, boardul Agenţiei pentru energie atomică de la Viena ia în dezbatere noul raport despre dotarile nucleare de care dispune regimul de la Teheran, raport în care se pecizează că nu au fost găsite probe care să incrimineze Iranul. Deşi autorităţile de la Teheran au recunoscut că au făcut unele cercetări în domeniu – se mai spune în acelaşi raport - nu există nici o dovadă că Iranul ar deţine arme atomice.

Washingtonul doreşte să se consemneze că Iranul nu se conformează prevederilor din Tratatul de neproliferare, ceea ce ar transfera automat problema pe agenda Consiliului de Securitate ONU. Europenii în schimb nu doresc să se ajungă aici. Divergenţele au putut fi din nou sesizate o dată cu prezenţa Secretarului de stat american Colin Powell la Bruxelles, unde şeful diplomaţiei de la Washington a avut consultări cu omologii săi din cele 25 de state membre şi viitoare membre ale Uniunii.

Powell a calificat în acest context drept incomplet proiectul unei rezoluţii despre Iran iniţiată de Marea Britanie, Franţa şi Germania. Ministrul american de externe susţine că documentul nu conţine mecanismele prin care autorităţile de la Teheran să poată fi sancţionate în cazul în care se va constata că nu respectă obligaţiile în materie de programe atomice. Iranul declară în mod constant că programele sale nucleare sînt eminamente paşnice.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG