Linkuri accesibilitate

Administraţia americană sceptică faţă de raportul AIEA privind programul nuclear iranian


Autorităţilor americane le este “imposibil să creadă” că Iranul nu are programe de înarmare nucleară. Declaraţia îi aparţine subsecretarului de stat pentru controlul armamentului John Bolton, care a comentat astfel raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, document în care se precizează că nu au fost găsite dovezi incriminatoare la adresa autorităţilor de la Teheran în materie de programe nucleare. Bolton a spus că eforturile Iranului în domeniu au sens doar dacă Teheranul încearcă să se doteze cu armament atomic.

Raportul agenţiei ONU precizează că iranienii au admis că produc uraniu îmbogăţit, dar că acesta este doar combustibil pentru centralele atomo-electrice. Preşedintele Iranului Mohamad Khatami a reitarat cu o zi în urmă faptul că programele nucleare ale ţării sale sînt eminamente paşnice.

Citat de Reuter, fostul şef al experţilor ONU pentru Irak, Hans Blix afirmă că nu există nici o dovadă că Iranul utilizează programele nucleare civile pentru a fabrica bombe atomice. Însă ministrul israelian al apărării Shaul Mofaz aflat la Washington a spus că programul nuclear iranian “poate atinge într-un an nivelul de la care nu mai poate fi oprit”.
XS
SM
MD
LG