Linkuri accesibilitate

Teheran: accept pentru inspecţii inopinate la instalaţiile nucleare din Iran


Potrivit unor surse din cadrul Agenţiei pentru energie atomică de la Viena, un raport confidenţial al acestei organizaţii precizează că nu au fost descoperite dovezi care să incrimineze Iranul că ar încerca să fabrice armament nuclear.

Cu toate acestea, potrivit relatărilor, Agenţia ONU pentru energie atomică nu poate încă să declare că programele nucleare iraniene sînt eminamente paşnice, din cauza unor precedente activităţi în domeniu care au fost ascunse de autorităţile de la Teheran.

Raportul Agenţiei consemnează şi cîteva tentative iraniene de îmbogăţire a uraniului care ar putea fi asociate cu proiecte de înarmare. Deocamdată, Statele Unite nu au comentat raportul Agenţiei.

Washingtonul acuză Iranul că încearcă să se doteze cu armament atomic, acuzaţie respinsă sistematic de oficialii Teheranului. Raportul este destinat boardului Agenţiei de la Viena care la 20 noiembrie va discuta chestiunea programelor atomice iraniene.

Aflat într-o vizită la Moscova, şeful Consiliului naţional pentru securitate al Iranului a anunţat oprirea temporară a activităţilor de îmbogăţire a uraniului şi de asemenea acceptul Teheranului pentru inspecţii mai amănunţite şi inopinate la instalaţiile nucleare din Iran.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG