Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă a Statelor Unite va examina problema prizonie-rilor de la Guantanamo Bay


Curtea Supremă a Statelor Unite, cea mai înaltă instanţă a justiţiei americane, a acceptat să ia în dezbatere problema prizonierilor de la Guantanamo Bay. Un verdict va fi dat în iunie anul viitor, după ce vor fi audiate argumentele solicitanţilor.

Principala miză a cazului este dacă prizonierii din centrul de detenţie din Cuba gestionat de armata americană, vor putea contesta reţinerea lor în tribunale din Statele Unite. La Guantanamo Bay sînt deţinuţi peste 650 de persoane arestate în majoritate în Afganistan sub bănuiala de terorism şi cărora nu li se acordă nici măcar dreptul de a fi puşi sub acuzare.

Oficialităţile americane susţin că atît timp cît aceştia au fost arestaţi în străinătate şi sînt deţinuţi de asemenea în străinătate ei pot fi menţinuţi în captivitate pe o perioadă indefinită, fără vreun proces sau fără a fi inclulpaţi. Deţinuţii de la Guantanamo, majoritatea musulmani, nu au dreptul să ia legătura sau să fie apăraţi de avocaţi.

Aceleaşi autorităţi americane declară că ar fi posibil ca unii dintre ei să fie totuşi judecaţi de tribunale militare. Din acest punct de vedere decizia pe care o va lua anul viitor Curtea Supremă a Statelor Unite este cît se poate de importantă.
XS
SM
MD
LG