Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă a Statelor Unite va examina legalitatea detenţiei cetăţenilor străini de la baza Guantanamo


Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat să ia în discuţie dreptul cetăţenilor străini consideraţi militanţi şi deţinuţi la baza navală americană Guantanamo din Cuba, de a cere examinarea legalităţii detenţiei de către tribunale civile americane.

Este pentru prima dată că la Curtea Supremă se va aborda un caz legat de campania guvernului Statelor Unite împotriva terorismului.

Tribunale americane de rang mai mic au conchis pînă acum că tribunalele civile americane nu au jurisprudenţă asupra plîngerilor formulate de unii dintre cei aproximativ 600 de cetăţeni străini deţinuţi la Guantanamo, sub bănuiala că sînt luptători ai Talibanilor sau ai reţelei teroriste al-Qaida.

Avocaţii unora dintre deţinuţi acuză autorităţile americane că centrul de detenţie Guantanamo Bay funcţionează complet ilegal.

În acel centru, cetăţenii străini pot fi ţinuţi oricît, fără a fi puşi sub acuzare şi în absenţa unor dovezi că s-ar fi făcut vinovaţi de ceva şi fără să li se ofere prilejul de a-şi dovedi nevinovăţia.

Curtea Supremă trebuie să ajungă la o decizie pînă în luna iunie a anului viitor.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG