Linkuri accesibilitate

Şeful Consiliului naţional de securitate al Iranului în vizită la Moscova


La Moscova vor avea loc consultări între şeful Consiliului naţional de securitate al Iranului Hassan Rowahani şi Ministrul rus de externe Igor Ivanov. Pe agendă – programul atomic iranian. Rusia ajută Iranul la construirea unui reactor nuclear la centrala atomo- electrică de la Busher în sudul ţării.

La sfîrşitul săptămînii trecute, Iranul a anunţat că va da curs cererilor comunitării internaţionale şi va opri îmbogăţirea uraniului, proces utilizat atît pentru producerea combustibilului necesar centralelor nucleare, cît şi la şi la construirea de arme atomice.

Purtătorul de cuvînt al ministerului iranian de externe Hamid Reza Asefi a precizat că Teheranul doreşte să semneze protocolul adiţional la Tratatul de Neproliferare Nucleară, iar o decizie în acest sens va fi anunţată în zilele următoare. Statele Unite acuză Iranul că produce în secret armament atomic, acuzaţie respinsă de autorităţile de la Teheran.

Vizita la Moscova a deminitarului Iranian are loc cu doar 10 zile înainte de reuniunea boardului Agenţiei internaţioanle pentru energie atomică de la Viena care va intra în posesia unui raport complet despre actualul nivel la care a ajuns programul nuclear al Iranului. Dacă în acest for se va ajunge la concluzia că autorităile de la Teheran nu s-au conformat cererilor internaţioanle în acest domeniu, problema urmează a fi inclusă pe agenda Consiliului de Securitate ONU.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG