Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Într-un discurs rostit la Washigton, preşedintele George Bush a spus între altele: “Un eşec al instaurării democraţiei în Irak ar consolida terorismul internaţional, ar spori pericolele la care este expus poporul american şi ar spulbera speranţele a milioane de oameni din regiune. În Irak democraţia va reuşi, iar această reuşită va răspîndi de la Damasc la Teheran ideea că libertatea poate sta la baza viitorului fiecărei naţiuni”.

Şeful Casei Albe a adăugat că ţările occidentale au partea lor de vină pentru autoritarismul care guvernează Orientul Mijlociu şi a cerut poparelor din regiune să privească nu spre trecut, ci către viitor. În context, George Bush i-a criticat pe liderii iranieni şi palestinieni pentru ceea ce el a numit “subminarea reformelor democratice”.

George Bush a promulgat ieri legea prin care Statele Unite acordă 87,5 miliarde dolari pentru stabilizarea şi reconstruţia Irakului şi Afganistanului. Prilej cu care, preşedintele Bush a subliniat că acestă investiţie în viitorul celor două ţări este cel mai serios angajament pe care Statele Unite îl asumă de la planul Marshall, care a contribuit decisiv la refacerea ţărilor europene după cel de-al doilea război mondial.
XS
SM
MD
LG