Linkuri accesibilitate

Încheierea summitului Uniunea Europeană - Rusia desfăşurat la Roma


Liderul de la Kremlin rămîne ferm pe poziţii în privinţa afacerii Yukos-Hodorkovski. În contextul summitului Rusia UE de la Roma, Vladimir Putin s-a declarat adversar al oricărei ilegalităţi, declarînd că îi va anihila pe infractori, oricine ar fi aceştia. Declaraţia a fost o trimitere la recenta arestare pentru fraudă şi evaziune fiscală a multimiliardarului rus Mihail Hodorkovski.

În timp ce la Roma preşedintele Comisiei europene Romano Prodi a precizat că a primit asigurări din partea lui Putin că în cazul Yukos au fost repectate toate procedurile legale, Administraţia americană declară că arestarea lui Hodorkovski a stîrnit serioase îngrijorări investitorilor străini, iar Moscova ar trebui să răspundă acestor îngrijorări.

În orice caz, Vladimir Putin a calificat drept un succes summitul de la Roma. “Aş dori să subliniez că principalul rezultat al acestei reuniuni este acela că Rusia şi UE se arată pregătite să-şi dezvolte în continuare colaborarea în baza principiilor egalităţii de drepturi şi beneficiului reciproc”- a conchis Vladimir Putin după lucrările summitului Rusia UE.

Summit în cadrul căruia premierul Italiei Silvio Berlusconi, a cărui ţară asigură preşedinţia curentă a Uniunii, a apărat actiunile Rusiei în Cecenia, acuzînd în context mass media occidentale de distorsionare a faptelor.

Ulterior, prşedintele Comsiei Europene Romao Prodi s-a distanţat ironic de remarca lui Berlusconi, declarînd că spera ca informaţiile pe care şeful cabinetului italian le are despre ţara sa să fie mai corecte decît cele despre Rusia. La Roma, oficialii de la Brusseles şi Vladimir Putin au convenit să impulsioneze negocierile pentru primirea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului.
XS
SM
MD
LG