Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Este vorba despre economie, securitate internă şi externă, precum şi despre un capitol în curs de perfectare – cercetarea, ştiinţa şi educaţia. În ajun, aflat la Roma, preşedintele Putin a exprimat speranţa că reuniunea va fi un pas important către ceea ce el a numit « obiectivul strategic al apropierii dintre Rusia şi forul comunitar european ».

Se aşteaptă ca oficialii europeni să abordeze în consultările cu Putin şi afacerea Yukos-Hodorkovski. După convorbirile pe care le-a avut miercuri cu premierul italian Silvio Berlusconi, Vladimir Putin a dat asigurări că nu are nici o intenţie să distrugă concernul petrolier Yukos, condus pînă de curînd de Mihail Hodorkovski, care a renunţat la conducerea companiei după ce a fost arestat sub acuzaţii de fraudă şi evaziune fiscală.

În context, liderul de la Kremlin l-a criticat pe ministrul rus al resurselor naturale care amenintase cu revocarea licenţele deţinute de Yukos pentru explorarea unor cîmpuri petrolifere din Siberia. Şeful cabinetului italian Silvio Berlusconi i-a luat apărarea lui Putin afirmînd că după părerea sa afacerea Yukos « nu pare a fi o interferare abuzivă a politicului în justiţie ».

De asemenea, agenţiile de presă citează la adăpostul anonimatului un oficial european care declară că forul comunitar european consideră afacerea Yukos o problemă internă a Rusiei şi că modalitatea în care s-a procedat în acest caz este acceptabilă din punctul de vedere al Uniunii Europene.
XS
SM
MD
LG