Linkuri accesibilitate

Statele Unite critică modul de desfăşurare al alegerilor din Georgia


Statele Unite critică sever guvernul de la Tblisi pentru felul în care au decurs alegerile parlamentare de la 2 noiembrie, scrutin care a provocat în Georgia ample manifestaţii de protest.

Richard Miles, ambasadorul american la Tbilisi a transmis în cadrul unei întîlniri cu preşedintele georgian Eduard Shevardnadze mesajul potrivit căruia numărătoarea curectă şi exactă a voturilor este esenţială pentru refacerea încrederii publice în autorităţi.

Vorbind miilor de protestatari care s-au adunat din nou în capitala ţării, liderul principalului partid de opoziţie din Georgia Mihai Saakashvili a afirmat că preşedintele Shevardnadze ar trebui deferit justiţiei dacă oficialii acuzaţi de falsificarea alegerilor nu vor fi demişi.

După numărarea a doar 60% din optiunile electoratului, blocul pro-prezidenţial Pentru o Georgie Nouă conduce cu 25 de procente, urmat cu 23,5 de Mişcarea Naţională a lui Saakashvili. Alte patru formaţiuni ale opoziţiei au trecut pragul de 7 procente necesar intrării în parlament. Observatorii OSCE declară că duminica trecută au putut constata “vicieri spectaculoase” ale procesului de vot.
XS
SM
MD
LG