Linkuri accesibilitate

Diego de Oyeda: UE va cere Rusiei să-şi respecte angajamentul de a-şi retrage trupele şi muniţia din Transnistria


Uniunea Europeană va cere Rusiei să-şi respecte angajamentul de a-şi retrage trupele şi muniţia din Transnistria şi să facă mai mult pentru soluţionarea politică a conflictului – a declarat Europei libere purtătorul de cuvînt pentru relaţii externe al Comisiei Europene, Diego de Oyeda.

El a spus că Transnistria va fi una din chestiunile care vor fi abordate mîine la Roma, la o întîlnire dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi o delegaţie a Uniunii Europene condusă de preşedintele Comisiei Europene, Romano Prodi.

Subliniind interesul deosebit al Bruxelles-ului pentru rezolvarea problemei transnistrene, Diego de Oyeda s-a distanţat de speculaţiile privind participarea Uniunii Europene la menţinerea păcii în Republica Moldova:

“Pentru moment, nu există nici un plan privind trimiterea în Transnistria a vreunui contingent sau a unor pacificatori din partea Uniunii Europene. Dacă se va ajunge la un acord de pace – şi sperăm ca asta să se întîmple cît de curînd – atunci, desigur, întrebarea ar putea deveni actuală şi Uniunea Europeană ar putea dori să participe”- a spus purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene, Diego de Oyeda.
XS
SM
MD
LG