Linkuri accesibilitate

Opoziţia continuă să conteste rezultatul alegerilor din Georgia


Noi demonstraţii se aşteaptă azi la Tbilisi după ce ieri mii de georgieni au ieşit pe străzile capitalei contestînd rezultatele alegerilor parlamentare organizate duminică. Mikhail Saakashvili, unul din liderii opoziţiei, a cerut demisia preşedintelui Eduard Shevardnadze. Liderul de la Tbilisi a respins cererea.

După numărarea a circa 50% din voturi, formaţiunea pro-prezidenţială “Pentru o Georgie Nouă” conduce în cursă cu aproximativ 25 de procente. Mişcarea Naţională, alianţa lui Mikhail Saakashvili, a obţinut 22%. Alte patru partide ale opoziţiei au trecut pragul de 7 la sută necesar intrării în Parlament.

Ambasadorul Statelor Unite la Tbilisi a înaintat o plîngere pe adresa guvernului după ce în noaptea de luni spre marţi numărarea voturilor a fost întreruptă, proces care ulterior a fost reluat. Luni, Statele Unite s-au alăturat Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa criticînd modul în care au decurs alegerile. OSCE a declarat că votul a fost afectat “de încălcări spectaculoase” ale procedurilor electorale.
XS
SM
MD
LG