Linkuri accesibilitate

Premierul israelian Sharon la Moscova


Şeful guvernului iraelian Ariel Sharon începe o vizită de trei zile la Moscova în cursul căreia va avea convorbiri cu oficiali guvernamentali de cel mai înalt nivel, preum şi cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin.

Principala miză a vizitei este încercarea lui Sharon de a convinge Rusia să renunţe la intenţia de a iniţia o rezoluţie a Consiliului de Securitate prin care ONU să asume ca obligatoriu planul internaţional de pace israelo-palestinian. Cunoscut şi sub numele de foaia de parcurs, planul prevede între altele crearea unui stat palestinian independent pînă în 2005.

Co-sponsor al foii de parcurs alături de Statele Unite, ONU şi UE, Rusia se pregăteşte să lanseze săptămîna viitoare proiectul respectiv. Statele Unite, principalul aliat al Israelului, a lansat semnale potrivit cărora nu va susţine demersul Moscovei.

Un alt subiect important de pe agenda convorbirlor lui Ariel Sharon cu oficialii ruşi este programul atomic al Iranului, care îngrijorează nu numai Israelul.

Rusia a contribuit la construirea reactorului nuclear de la Busher din sudul Iranului. Autorităţile de la Moscova şi cele de la Teheran neagă orice implicaţie militară a acestor programe şi susţin că în materie nucleară cooperarea ruso-iraniană are un carater exclusiv civil.
XS
SM
MD
LG