Linkuri accesibilitate

Viitoarea misiune FMI la Chişinău va monitoriza situaţia economică din Moldova


Misiunea Fondului Monetar Internaţional care va lucra la Chişinău în intervalul 29 octombrie-11 noiembrie, nu are drept scop negocierea unui nou program de creditare pentru Republica Moldova - a declarat reprezentantul permanent la Chişinău al Fondului Monetar, Edgardo Ruggiero. Misiunea, potrivit lui, va avea rolul de monitorizare a situaţiei economice din Republica Moldova şi de elaborare a unor recomandări pentru Guvernul moldovean.

Misiunea va examina prognoza indicilor bugetari pentru anul curent, iar o bună parte din discuţii va fi consacrată examinării bugetului pentru anul viitor, în special a nivelului prodului intern brut, a inflaţiei şi a stării balanţei de plăţi.

Potrivit oficialului FMI, in finalul acestei Misiuni va fi elaborat un raport care va fi prezentat, la sfârşitul lunii ianuarie 2004, Consilului de Directori ai Fondului. În cazul unul scenariu foarte optimist, Consiliul de directori va decide trimiterea la Chişinău, în primele trei luni ale anului viitor, a unei Misiuni care va începe negocierea unui nou program de creditare. Dacă nu vor exista probleme majore, Republica Moldova va putea primi următoarea tranşă de credit până în luna iulie a anului 2004.

Totuşi, Ruggiero a apreciat că pentru negocierea unui nou program de creditare va fi nevoie de două-trei misiuni. În context, el a menţionat că lipsa finanţării externe va fi o încercare grea pentru bugetul pe anul 2004.

Relaţiile Guvernului de la Chişinău cu Fondul Monetar Internaţional au fost suspendate în vara anului trecut.
XS
SM
MD
LG