Linkuri accesibilitate

Arestarea şefului companiei petroliere Yukos produce turbulenţe la bursa de la Moscova


Preşedintele Rusiei, Valdimir Putin a făcut un apel la calm, după reacţia negativă a pieţelor financiare ruseşti la arestarea lui Mihail Hodorkovschi, şeful companiei petroliere Yukos: „În privinţa cazului aflat sub investigaţie, nu se vor face generalizări sau analogii, investigaţia nu se va baza pe precedente, îndeosebi în conetxtul rezultatelor privatizării. De aceea, aş adresa tuturor rugămintea sa înceteze presupunerile şi isteria în jurul acestei chestiuni, şi mai rog guvernul să nu se implice în această discuţie.”

Principalul indice bursier din Rusia se prăbuşise, la ora prînzului, cu 12 procente, după sistarea operaţiunilor cu acţiunile companiei Yukos, care au pierdut din valoare 18,5 la sută. Acţiunile altor companii petroliere au pierdut de asemenea mult din valoare – între 10 şi 15 la sută. Şi rubla a avut de suferit, depreciindu-se faţă de dolarul american.

Potrivit agenţiei INTERFAX, preşedintele Putin a refuzat să se întîlnească cu lideri ai vieţii politice şi economice, pentru a discuta situaţia creată.

Hodorkovschi a fost arestat, şi se află în detenţie sub acuzaţia de fraudă şi sustragere de la plata impozitelor. Averea sa personală este estimată la 8 miliarde de dolari. El a finanţat partide de opoziţie de orientare liberală în campania pentru alegerile parlamentare din 7 decembrie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG