Linkuri accesibilitate

Interviul acordat de Radu Timofte publicatiei britanice Jane's Intelligence Review


După întîlnirea de la Washington, din această luna, cu directorul Agentiei Centrale pentru Informatii CIA – George Tenet – directorul serviciului roman de informatii, Radu Timofte a declarat publicatiei britanice Janes Intelligence Review ca „ SRI s-a restructurat pentru a face mai bine fata problemelor ridicate de amenintarile si riscurile generate de terorism, de crima organizata si alte categorii de crime transnationale – pcrecum şi de disfunctiile si vulnerabilitatile din anumite zone ale economiei si societatii, inclusiv cele generate de coruptie”. Relatia cu Statele Unite, la nivelul serviciilor de informatii, a fost calificata de Radu Timofte drept „excelenta”.

Janes’s Intelligence Review reaminteste ca integrarea SRI in structurile de informatii NATO a fost complicata de temerile partenerilor occidentali de a absorbi si persoane, al caror trecut era pătat de colaborarea cu regimul Ceuasescu. Problema comentara astfel de Radu Tomofete, in interviu :

„Nu sprijin concedierea tuturor celor care au fost activi in fostele servicii de informatii. De la înfiintarea SRI in 1990, i-am îndepărtat pe acei ofiţeri care făcuseră poliţie politica înainte de 1989 sau care se făcuseră vinovati de alte crime. Orice ofiţer SRI care nu s-a adaptat standardelor profesionale conforme statului de drept si serviciilor moderne de informatii a fost îndepărtat fără nici o ezitare. Şi voi continua această politică” – a declarat Radu Timofte publicatiei britanice Janes’s Intelligence Review.

Referitor la rodul SRI în combaterea coruptiei, Radu Timofte a declarat: „Nu cred ca nivelul coruptiei este atit de ridicat pe cit s-a sugerat. S-au comis cîteva acte de coruptie care ar putea reprezenta un risc pentru securitate natională şi ar putea deveni, pe bună dreptate, un subiect de îngrijorare pentru serviciul nostru. Cît priveşte metodele la care putem recurge, SRI face exact ce se aşteaptă de la un seriviciu de informaţii; strîngem informatii prin toate metodele legale, le verificam si le trimitem mai departe celor abilitaţi să rezolve problemele respective.” - a declarat Radu Timofte, directorul serviciului roman de informatii publicatiei britanice Jane’s Intelligence, după vizita la Washington.
XS
SM
MD
LG