Linkuri accesibilitate

Înfiinţarea Comisiei pentru studierea consecinţelor Holocaustului în România


În România a fost înfiinţată o Comisie pentru studierea consecinţelor Holocaustului în România, care va fi prezidată de laureatul premiului Nobel pentru pace si supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel.

Misiunea Comisiei este aceea de "stabilire a faptelor în ceea ce priveşte omorîrea sistematică a evreilor din România, în timpul Holocaustului şi de a face cunoscute rezultatele cercetării atît în România, cît şi în străinătate".

Pentru a prelua conducerea acestei Comisii, Elie Wiesel a pus o serie de condiţii precum: din comisie să facă parte cei mai prestigioşi, serioşi şi obiectivi istorici din România şi străinătate; comisia să îşi desfăşoare activitatea fără vreo interferenţă din sfera politicului; să aibă acces deplin şi neîngrădit la toate arhivele şi documentele necesare.

Preşedintele Ion Iliescu a anunţat că primele rezultate ale activităţii Comisiei pentru studierea consecinţelor Holocaustului în România vor fi prezentate la sfîrşitul primăverii anului 2004 la Ierusalim.

Şeful statului a precizat că, pentru anul 2004, vor fi trei etape ale activităţii comisiei, urmînd să aibă loc trei reuniuni pentru prezentarea concluziilor: spre finalul primăverii, la Ierusalim, spre sfîrşitul verii la Washington, iar la sfârşitul anului 2004 la Bucureşti.

Ion Iliescu a apreciat că înfiinţarea comisiei reprezintă un pas important şi un semnal în privinţa manierei în care România abordează aceste lucruri, "fără resentimente şi prejudecăţi".
XS
SM
MD
LG