Linkuri accesibilitate

Statele Unite dispuse să ofere garanţii de securitate Fenianului


Statele Unite au oferit Coreii de Nord garanţii de securitate, în efortul de a convinge regimul comunist de la Fenian să-şi abandoneze pogramul de arme nucleare. Secretarul de stat Colin Powell a făcut cunoscut că preşedintele George Bush a dat aceste garanţii în cadrul unei întîlniri private cu omologul său chinez Hu Jintao, care e considerat cel mai important mediator cu Coreea de Nord.

Bush şi Hu se află la Bangkok, unde participă la lucrările Forumului de Cooperare Asia Pacific. Nu se ştie deocamdată în ce anume constau aceste garanţii de securitate. În opinia şefului diplomaţiei americane este în interesul Coreii de Nord să accepte aceste garanţii, din moment ce această ţară este foarte săracă.

Preşedintele Statelor Unite a avut convorbiri azi la Bangkok cu preşedintele sud – coreean Roh Moo-hyun asupra problemei nord-coreene. Înainte de această întîlnire, şeful administraţiei americane a declarat că s-a făcut un progres important către o soluşionare paşnică a crizei, George Bush: „Avem obiectivul comun de a ne asigura că peninsula coreeană este denuclearizată. Facem progrese bune în rezolvarea paşnică a chestiunii legate de Coreea de Nord”.
XS
SM
MD
LG