Linkuri accesibilitate

"Folosirea urnelor mobile fără solicitare este o problemă foarte serioasă"


Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu a declarat că folosirea urnelor mobile fără existenţa unei solicitări legale este o "problemă foarte serioasă", chiar dacă referendumul înseamnă "democraţie participativă" şi cetăţenii trebuie să-şi exprime opţiunile. "Este important să se păstreze intenţia votantului. El nu trebuie forţat dincolo de cadrul legal", a spus Cristian Pîrvulescu, subliniind că urnele mobile nu pot fi utilizate decît aşa cum prevede Legea 3/2000 privind referendumul.

Biroul Electoral Central a trimis, duminică după-amiază, o circulară către Birourile Electorale Judeţene şi prefecturi cu precizări privind utilizarea urnelor mobile, în urma sesizărilor privind folosirea ilegală a acestora. Preşedintele Pro Democraţia a declarat că articolul 40 din Legea referendului reglementează împrejurările în care urnele mobile ale secţiilor de votare pot fi utilizate, respectiv numai la solicitarea directorilor de unităţi sanitare sau a persoanelor netransportabile.

Referitor la utilizarea urnelor mobile, preşedintele BEC, judecătorul Constantin Furtună, preciza, cu cîteva ore mai devreme, că situaţia în care alte persoane decît solicitanţii folosesc urna mobilă nu este o ilegalitate, dar această formă de exprimare a votului "nu trebuie transformată într-un obicei".

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG