Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Secretarul de stat Colin Powell a afirmat că a sperat ca rezoluţia să convingă comunitatea internaţională să contribuie cu fonduri pentru reconstrucţia Irakului, la conferinţa donatorilor de saptămâna viitoare de la Madrid. Powell a indicat însă că nu este de aşteptat ca ea să contribuie la desfăşurări semnificative de trupe străine în Irak.

“Această rezoluţie nu trebuie văzută ca deschizînd uşa trupelor. Ţările interesate în a pune la dispoziţie trupe vă sînt binecunoscute. Unele dintre ele au afirmat că au nevoie de o nouă rezoluţie ONU, pentru a facilita dezbaterile interne - dar nu doresc să menţionez nicio cifră estimativă a militarilor care ar putea fi puşi la dispoziţie în momentul de faţă.” – a declarat Secretarul de stat american Colin Powell.

Rezoluţia adoptată ieri de Consiliuld e Securitate autorizează Statele Unite să conducă o forţă multinaţională de pace în Irak. De asemenea, ea solicită Consiliului de Guvernare Irakian să pună la punct, până la 15 decembrie, un calendar pentru elaborarea proiectului noii Constituţii irakiene şi pentru organizarea de alegeri.

Rezoluţia a fost aprobată în unanimitate de Consiliul de securitate. Acest lucru a fost considerat o victorie diplomatică pentru Statele Unite. Iniţial, Washington-ul s-a confruntat cu opoziţia unora din membrii Consiliului de Securitate, precum Rusia, Franţa, Germania sau Siria, faţă de propunerile sale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG