Linkuri accesibilitate

Reuniunea pregătitoare a summitului OCI


Reuniţi în Malaesia, la o întîlnire pregătitoare a primului summit al Organizaţiei Conferinţei Islamice de după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, miniştri de externe ai ţărilor participante au denunţat ocupaţia Irakului de coaliţia condusă de Statele Unite şi tratamentul palestinienilor de către Israel, afirmînd că ele ar ameninţa supravieţuirea comunităţii musulmane mondiale.

Regele Abdullah al Iordaniei s-a pronunţat împotriva trimiterii în Irak de trupe din statele învecinate, dar a apreciat că este nevoie de o intervenţie mai mare a comunităţii internaţionale în reconstrucţia ţării.

În acest context, ministrul de externe al Malaesiei, Syed Hamid a declarat: "Ocupaţia străină din Irak este astăzi o realitate. Realitate este şi existenţa unui consiliu provizoriu de guvernare. Dar, trebuie să se pună capăt ocupaţiei străine cît mai curînd posibil, iar puterile de ocupaţie să stabilească un calendar pentru instalarea unui guvern ales democratic, într-un timp rezonabil."

În marginea reuniunii miniştrilor de externe, Hoshyar Zebari, şeful interimar al diplomaţiei irakiene a spus că naţiunile musulmane ar trebui să accepte rămânerea în Irak a forţelor coaliţiei pentru un timp limitat şi să contribuie cu trupe şi bani la stabilizare.
XS
SM
MD
LG