Linkuri accesibilitate

Reuniune a miniştrilor de externe din ţările Organizaţiei Conferinţei Islamice


Gazda summitului islamic, ministrul malaezian de externe Syed Hamid Albar a denunţat ocupaţia americană din Irak, precum şi tratatmentul la care sunt supuşi palestinienii de către Israel, afirmând că cele două state ameninţă supravieţuirea comunităţii musulmane mondiale.

La rândul său, ministrul interimar de externe al Irakului, Hoshyar Zebari a firmat că naţiunile musulmane trebuie să accepte faptul că forţele coaliţiei conduse de americani trebuie să mai rămână în Irak o vreme, pentru a ajuta cu trupe şi bani la reconstrucţia ţării.

Miniştrii de externe din organizaţia Conferinţei Islamice se întâlnesc astăzi, în Malaezia, pentru a pregăti reuniunea la nivel înalt a organizaţiei, din această săptămână. Convorbirile se vor axa pe divergenţele privind Irakul şi pe trimiterea de trupe de menţinere a păcii în această ţară.

Spre exemplu, Turcia a fost de acord să trimită trupe în Irak, însă Consiliul irakian de Guvernare nu este de acord cu acest lucru, afirmând că ţările vecine au prea multe interese strategice în Irak, pentru a putea trimite aici forţe de menţinere a păcii. La rândul său, Pakistanul a fost de acord să trimită trupe în Irak, dar numai sub mandat ONU.
XS
SM
MD
LG