Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


relatii tensionate cu vecinii. Iurie Rosca, presedintele Partidului popular crestin democrat, sustine ca “declaratia se inscrie in tactica razboiului rece pe care autoritatile de la Chisinau il poarta impotriva Romaniei la indicatia patronilor de la Moscova ai guvernarii comuniste din republica, deoarece Federatia rusa considera ca inveninand relatiile dintre Republica Moldova si Romania, fosta metropola isi poate conserva mai bine interesele militare, politice si economice in Moldova.

Republica Moldova a cerut medierea Consiliului Europei pentru rezolvarea divergentelor cu Romania, dupa cum se arata intr-un comunicat al Ministerului de externe de la Chisinau, unde se mai preciza ca divergentele cu Romania ar pune in pericol insasi existenta statului moldovenesc, destabilizand situatia din aceasta tara.

La baza acestei dispute dintre Moldova si Romania se afla dileme precum aceea, daca populatia moldoveneasca este de origine romana si daca aceasta vorbeste limba romana.

Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a declarat recent ca tara este populata de nativi moldoveni si etnicii romani constituie o minoritate.

Istoricii romani sustin ca Moldova este din punct de vedere etnic predominant romaneasca si ca in Republica Moldova se vorbeste limba romana.
XS
SM
MD
LG