Linkuri accesibilitate

Extinderea ariei de operaţiuni NATO în Afganistan?


Trupele NATO ce alcătuiesc ISAF - Forţa Internaţională de Securitate şi Asistenţă din Afganistan – şi-au putea exptinde în curînd aria de operaţiuni şi în afara capitalei KABUL.

Precizarea a fost făcută de Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice George Robertson în cadrul consultărilor informale ale miniştrilor apărării din ţările NATO ce au loc la Colorado Springs.

Robertson a trimis Secretarului general ONU o scrisoare în care solicită un mandat extins pentru militarii Alianţei, care nu operează acum decît în perimetrul capitalei afgane, unde asigură în mod special protecţia administraţiei conduse de preşedintele Hamid Karzai.

Potrivit corenspondenţilor, Germania ar putea trimite trupe în districtul Kunduz, din nordul Afganistanului, însă autorităţile de la Berlin nu vor să-şi plaseze militarii sub comanda americană, ci a Alianţei nord atlantice.

În districtul amintit, militarii Statelor Unite derulează de mai mult timp o misiune specială, numită Enduring Freedom, operaţiune îndreptată împotriva unor puncte de rezistenţă ale talibanilor răstrunaţi de la putere şi ale unor membri ai reţelei teroriste al-Qaida.
XS
SM
MD
LG