Linkuri accesibilitate

Catherine Lalumiere despre păcatele faţă de UE ale politicii de externe române


Vicepreşedinta Parlamentului European, Catherine Lalumiere a vorbit în faţa parlamentul României despre îngrijorarea comunităţii europene faţă de ceea ce domnia sa a numit unele "incidente" legate de politica externă a Bucureştiului. Catherine Lalumiere a făcut referire la acordul bilateral cu privire la nonextrădarea către Curtea Penală Internaţională, acord cerut de Statele Unite.

Catherine Lalumiere a amintit că, după protestele energice ale celor 15 ţări membre ale Uniunii Europene, Parlamentul României a a renunţat la semnarea acestui acord cu Statele Unite. Lalumiere s-a referit apoi la declaraţia de susţinere a politicii americane în Irak făcută de grupul de la Vilnius, din care face parte şi România, în preajma războiului din Irak, declaraţie care a stîrnit şi ea îngrijorare în cancelariile europene.

Deşi s-a întrebat retoric dacă viitorii membri ai Uniunii Europene nu sînt cumva un cal troian al Statelor Unite în Uniune, contribuind astfel la dislocarea şi la slăbirea ei, Catherine Lalumiere a spus că ştie că îngrijorarea comunităţii europene este "în mare măsură neîntemeiată" şi e determinată de necunoaşterea ţărilor din Europa Centrală şi de Est de către opinia publică occidentală. În discursul rostit în Parlamentul de la Bucureşti, Catherine Lalumiere şi-a exprimat sprijinul faţă de aderarea României la Uniunea Europeană.
XS
SM
MD
LG