Linkuri accesibilitate

Indexul corupţiei: România pe locul 85


România a coborît din nou în topul privind percepţia corupţiei în lume. Potrivit clasamentului pe acest an consacrat stării corupţiei pe glob, clasament realizat de Organizaţia Transparency International, România ocupă locul 85, fiind precedata de Malawi si de India şi urmată, cu indici de percepţie a corupţiei puţin mai mari, de Mozambic şi de Rusia.

România este ultima clasată dintre ţările europene candidate la intrarea în Uniunea Europeană. În ultimii trei ani, România a coborît constant în acest top al corupţiei, de pe locul 69, în 2001, pe locul 79, anul trecut, iar acum pe locul 85, cu un scor de 2,80.

Republica Moldova se găseşte anul acesta pe locul 103, după o cădere spectaculoasă în 2001, şi o scădere semnificativă, anul trecut. Bulgaria ocupă locul 55, iar Ungaria locul 40. Ţara de pe glob percepută a avea cel mai ridicat nivel de corupţie este Bangladesh. Ţara percepută drept cel mai puţin coruptă, şi care ocupă deci primul loc în acest top, e Finlanda. Locuri fruntaşe ocupă ţările scandinave, Noua Zeelanda şi Australia, Singapore, Elveţia, Canada, Marea Britanie, Austria, Hong Kong, Germania şi Statele Unite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG