Linkuri accesibilitate

Proiectul de rezoluţie înaintat de Siria în dezbaterea Consiliului de Securitate


Membrii Consiliului de securitate dezbat proiectul de rezoluţie înaintat de Siria în care se cere condamnarea Israelului pentru atacul lansat ieri pe teritoriul sirian împotriva unei presupuse baze de instruire a grupării palestiniene Jihadul Islamic.

Cancelarul german Gerhard Schroeder a declarat însă că proiectul de rezoluţie nu e echilibrat. Adjunctul ministrului rus de externe Iuri Fedotov a anunţat că ţara sa va susţine rezoluţia, doar dacă aceasta va cere şi încetarea atacurilor împotriva Israelului.

Statele Unite au declarat că Israelul ar trebui să evite acţiunile care ar putea duce la creşterea tensiunilor în regiune, dar s-au declarat de acord cu acuzaţiile israeliene că Siria sprijină terorismul.

Cu excepţia Statelor Unite, cea mai mare parte a comunităţii internaţionale a condamnat Israelul. Secretarul general al Ligii Arabe Amr Moussa a declarat că acţiunea israeliană încalcă legile internaţionale

Israelul a declarat că raidul din Siria – care nu a cauzat decît pagube materiale – a fost justificat din cauză că autorităţile de la Damasc dau sprijin terorismului.

Potrivit autorităţilor israeliene, raidul a fost o ripostă la atentatul sinucigaş de sîmbătă de la Haifa, revendicat de Jihadul islamic, în care au fost ucise cel puţin 19 persoane şi peste altele 50 rănite.
XS
SM
MD
LG