Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


- a declarat Europei Libere preşedintele UDMR Marko Bela. „Atunci cînd se propune înfiinţarea unui parc al reconcilierii româno-ungare dar motivul este că se blochează reamplasarea unei statui care e un simbol important al comunităţii maghiare, el clar că mai avem probleme cu reconcilierea”.

Marko Bela a adăugat că acest lucru a influenţat relaţiile dintre UDMR şi PSD: „Eu nici acum nu înţeleg de ce guvernanţii şi-au încălcat înţelegerea făcută cu noi, şi n-as putea spune că problema s-a rezolvat.”

Reprezentaţii UDMR şi ai Guvernului Ungariei prezenţi la Arad pentru comemorarea celor 12 generali şi un colonel, executaţi la 6 octombrie 1848 în timpul Revoluţiei anti-habsburgice, au reproşat autorităţilor române decizia de a bloca reinstalarea în oraş a Statuii Libertăţii, care-i omagiază pe cei 13.

Preşedintele UDMR Marko Bela a întrebat: "Cine se teme de cei 13? Premierul, preşedintele, partidele politice? Se pare că da. Am auzit în ultimele săptămîni că ne temem să nu fie tensiuni, să nu pierdem alegerile în Transilvania. Statuia Libertăţii trebuie să se înalţe, iar noi nu agreăm ideea unui parc al reconcilierii pentru că statuia însăşi reprezintă reconciliere. Transilvania este şi a noastră, de mult sîntem aici, Aradul este şi casa noastră, la fel ca şi a românilor" - a spus Marko Bela, citat de agenţia Mediafax.

Şefa delegaţiei ungare, Levai Katalin, ministrul Şanselor Egale din Ungaria, s-a arătat şi ea nemulţumită că Statuia Libertăţii nu a fost reinstalată la Arad, spunînd:

"Sîntem trişti pentru că această comemorare nu a putut fi legată şi de dezvelirea Statuii Libertăţii. Libertatea nu se împuţinează dacă este împărţită, dimpotrivă, libertatea unui popor înseamnă şi libertatea altor popoare".
XS
SM
MD
LG