Linkuri accesibilitate

Candidatul susţinut de Moscova cîştigă alegerile din Cecenia


Preşedintele Comisiei electorale din Cecenia a declarat că Ahmad Kadîrov, candidatul sprijinit de Kremlin, a cîştigat controversatele alegeri prezidenţiale desfăşurate duminică în republica separatistă. Înaintea încheierii numărătorii voturilor, Kadîrov ar fi primit 82% din voturile exprimate şi nu ar mai exista nici o îndoială asupra victoriei sale.

În comentarii făcute duminică, Ahmad Kadîrov, citat de Itar-Tass, a spus că republica nu ar avea nevoie de un statut politic special în cadrul Federaţiei ruse, ci numai de drepturi economice mai largi. Kadîrov a declarat că priorităţile guvernului său sînt asigurarea securităţii cetăţenilor, refacerea economiei şi eliminarea "teroriştilor şi wahhabiţilor"

În timp ce Rusia a declarat alegerile drept un pas important pe calea reglementării paşnice a conflictului cu rebelii separatişti ceceni, oponenţii alegerilor şi grupări pentru drepturile omului le-au calificat drept o farsă, subliniind că toţi rivalii serioşi ai lui Kadîrov au fost descalificaţi sau obligaţi să se retragă înainte de scrutin.

Pe de altă parte, Tribunalul suprem al Rusiei a confirmat condamnarea la zece ani închisoare a unui colonel de armată, acuzat de uciderea unei femei cecene. Apelul colonelului Iuri Bogdanov, împotriva condamnării pronunţate în iulie de un tribunal de la Rostov pe Don a fost respins.

Bogdanov recunoscuse că în anul 2000 a strangulat o femeie cecenă, într-un acces de furie, în timp o interoga, convins că ar fi fost un trăgător de elită. In decembrie 2002, un tribunal militar l-a absolvit de pedeapsă pe Bogdanov decretînd că nu ar fi fost responsabil de gesturile lui la data crimei. Curtea supremă a dispus însă rejudecarea faptelor, iar colonelul a fost găsit vinovat şi condamnat la 10 ani închisoare.
XS
SM
MD
LG