Linkuri accesibilitate

Candidatul Moscovei cîştigă alegerile prezidenţiale din Cecenia


Candidatul susţinut de Moscova la alegerile prezidenţiale din Cecenia, Ahmad Kadîrov conduce detaşat în cursă obţinind - potrivit unor date preliminare oficiale - peste 85% din voturi.

Pînă în acest moment, au fost numărate aproximativ 44% din opţiunile electoratului. Numărul cecenilor cu drep de vot la aceste alegeri este de 561.000, iar prezenţa la urme, potrivit surselor oficiale a fost de circa 86%.

Alegerile de duminică s-au derulat fără incidente majore. Susţinut de Kremlin, Kadîrov a spus că nu va fi nevoie de nici o modificare de statut politic al Ceceniei, ca parte a Federaţiei Ruse, dar că vor fi necesare drepturi economice extinse. Cecenia, a adăugat Kadîrov, îşi va construi viitorul în cadrele constituţiei ruse.

Moscova susţine că acest vot e un pas important către pacificarea şi normalizarea situaţiei din Cecenia, devastată după ani de război. Dar grupările care militează pentru apărarea drepturilor omului şi alţi critici au denunţat acest scrutin ca pe o farsă pe fondul încălcărilor flagrante ale libertăţilor fundamentale şi al altor abuzuri care au loc pe scară largă în Cecenia.
XS
SM
MD
LG