Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Israelul se apără, susţinînd că atacul e justificat din cauză că Siria sprijină terorismul. Fără precedent în ultimii 30 de ani, atacul de duminică a lovit o ţintă situată mult in interiorul teritoriului sirian şi el a urmat unui nou atentat sinucigaş petrecut la HAIFA, soldat cu 19 morţi şi revendicat de Jihadul Islamic.

Consiliul de Securitate a ţinut azi noapte o sesiune de urgenţă pentru a dezbate proiectul sirian de rezoluţie în care Damascul vorbeşte despre o agresiune flagrantă împotriva teritoriului Siriei. Nu a fost stabilită eventuala dată a supunerii la vot a documentului.

Ambasadorul american la ONU John Negroponte a declarat în cadrul Consiliului de Securitate că este esenţial ca Israelul să evite acţiunile care pot spori şi mai mult tensiunea în regiune, dar a susţinut şi acuzaţiile la adresa regimului de la Damasc referitoare la sprijinul acordat terorismului.

“Statele Unite şi guvernul israelian sînt de acord că este importantă evitarea acţiunilor care pot spori tensiunea în Orientul Mijlociu. Statele Unite sînt de părere că Siria se află în tabăra greşită în contextul războiului antiterorist. Am fost cît se poate de clari în a cere Siriei să înceteze să mai adăpostească grupări teroriste” - a declarat ambasadorul John Negroponte, reprezentatntul Washingtonului la ONU.

Faisal Mekdad, ambasadorul Siriei la Naţiunile Unite, a afirmat că Israelul a lovit o “locaţie civilă” şi că raidul nu s-a soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale. Raidul din Siria a fost condamnat de Liga arabă şi criticiat de Franţa, Germania şi Marea Britanie. De asemenea, numeroase state au condamant atentatul sinucigaş de la Hiafa.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG