Linkuri accesibilitate

Saeb Erekat: bariera de securitate anexează teritorii palestiniene


Oficialii palestinieni condamnă decizia guvernului israelian de a continua construcţia barierei de securitate în Cisiordania. Negociatorul şef palestinian Saeb Erekat a afirmat că în acest fel partea israeliană fură teritorii palestiniene.

Statele Unite, principalul aliat al Israelului, nu au condamnat explicit decizia cabinetului Ariel Sharon, însă potrivit purtătorului de cuvînt al Departamentului de Stat, Richard Boucher, Washington-ul examinează decizia respectivă şi continuă să se opună oricăror demersuri care ar afecta negocierile finale pentru crearea unui stat palestinian independent.

Palestinienii denunţă construcţia susţinind că astfel Israelul va reuşi să anexeze teritorii revendicate de viitorul lor stat. Israelienii susţin că bariera de securitate este menită să prevină atacurile militanţilor palestinieni. Statele Unite au cerut în mod special ca zidul să nu intre în teritoriul Cisiordaniei pentru a izola cîteva colonii israeliene.

Pentru a relaxa îngrijorările americane guvernul Sharon a hotărît ca o colonie evreiască situată la 20 de km în interorul Cisiordaniei să fie izolată de zid, dar acesta să nu fie legat de restul sistemului de protecţie.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG