Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Ministrul american al Justiţiei, procurorul general John Ashcroft a anunţat oficial începererea anchetei şi a solicitat Casei Albe şi CIA-ului să păstreze toate documentele referitoare la acest caz.

Vorbind în contextul unei vizite la Chicago, preşedintele Bush a spus că împreună cu întreaga sa administraţie va colabora cu ancheta FBI, dar a precizat că nu are cunoştinţă despre vreo scurgere de informaţii.

“Nu cunosc pe nimeni din administraţia mea care să fi dezvăluit informaţii clasificate. Dacă cineva a făcut acest lucru, aş dori să aflu şi vom acţiona în consecinţă” – a declarat preşedintele Statelor Unite.

În Statele Unite dezvăluirea identităţii unui agent CIA este un delict penal, sancţionabil cu o pedeapsă de pînă la 10 ani de închisoare. Scandalul a izbucnit în urma unui articol de presă, în care soţia fostului ambasador Joseph Wilson era deconspirată ca angajat al serviciilor secrete americane.

Sursele deconspirării – potrivit articolului respectiv – erau oficiali de la Casa Albă. Articolul a fost publicat în luna iulie, la scurt timp după ce ambasadorul Wilson vorbise public despre falsitatea informaţiilor referitoare la tentativa regimului irakian condus de Saddam Hussein de a cumpăra uraniu dintr-o ţară africană.

La solicitarea CIA, Joseph Wilson a făcut o călătorie în Niger în anul 2002 pentru a cerceta acest episod şi a declarat că nu a descoperit nici un indiciu care să confirme veridicitatea teoriei respective.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG