Linkuri accesibilitate

Ministrul moldovean al Energeticii despre exporturile de curent electric în România


Exporturile moldovene de energie electrică în România fac parte din strategia de aderare treptată a Republicii Moldova la piaţa energetică a Uniunii Europene - a declarat ministrul Energeticii de la Chişinău, Iacob Timciuc.

Potrivit ministrului Timciuc, Republica Moldova a început exportul de curent electric în România la 23 august, pe baza unui contract încheiat de societatea moldoveană Energoexport şi firma germană RWE Trading, însă până în prezent s-a efectuat în mod sporadic, pentru că nu s-a încheiat faza unor testări tehnice. Cele două firme au semnat contractul de export-import pe o perioadă de şase ani.

El prevede exporturi lunare din Republica Moldova în România cuprinse între 20 şi 50 de milioane kWh, la preţul de 2,51 cenţi pentru un kilowatt. O parte a curentului electric exportat se produce la Chişinău, iar o altă parte în regiunea transnistreană, la Centrala de la Cuciurgan.

Ministrul energeticii, Iacob Timciuc, a declarat că exporturile în România sunt avantajoase deoarece pe piaţa românească electricitatea este mai scumpă. El a precizat că nu vor fi afectaţi consumatorii moldoveni, întrucât deficitul pe piaţa internă este acoperit prin importuri din Ucraina.
XS
SM
MD
LG