Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Agenda va fi dominată de evoluţia crizelor din Irak şi Orientul Apropiat, de evoluţiile din Iran şi războiul antiterorist. În ajunul summitului ruso-american, liderul de la Casa Albă a precizat că va ridica în special problema programelor nucleare iraniene, pentru a căror continuare - potrivit lui George Bush - autorităţile de la Teheran au de înfruntat “o condamnare universală”. După cum se ştie, Rusia cooperează în acest domeniu cu Iranul.

Declaraţia preşedintelui american a fost un răspuns la întrebarea a unui jurnalist despre relatările potrivit cărora într-un alt doilea loc din Iran au fost descoperite urme de uraniu îmbogăţit.

În timp ce autorităţile iraniene continuă să nege că au un program de înarmare atomică, diplomaţi occdentali au declarat că experţii agenţiei internaţionale de la Viena au descoperit contaminări cu uraniu îmbogăţit la centrala Kalaye situată în apropiere de Teheran. La începutul anului, experţii aceleiaşi agenţii au făcut o descoperire similară la centrala iraniană de la NATANZ.

31 octombrie este data limită pînă la care Iranul trebuie să dezvăluie toate informaţiile despre programele sale atomice. Administraţia americană susţine ideea aducerii acestei probleme pe agenda Consiliului de Securitate în cazul în care Teheranul nu se va conforma.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG