Linkuri accesibilitate

Tiraspolul cere să fie subiect de drept internaţional


Presa oficială transnistreană a dat publicităţii viziunea Tiraspolului asupra principiilor de bază ale viitorului stat federativ, pe care intenţionează să-l formeze pe baze contractuale cu Republica Moldova.

Principalele condiţii ale Tiraspolului sunt recunoaşterea regiunii transnistrene ca subiect de drept internaţional, care formează cu Chişinăul un nou stat, numit Federaţia Moldovei şi Transnistriei, care să fie successor de drept al Republicii Moldova.

Proiectul elaborate de experţii transnistreni conţine diferenţe radicale faţă de viziunea Chişinăului asupra principiilor de constituire a federaţiei, cum ar fi asertarea dreptului la secesiune, a dreptului de veto în problema modificării Constituţiei, delegarea unui “volum minim de suveranitate” statului federativ, principalele competenţe urmînd să le rămînă subiecţilor federaţiei, care, potrivit documentului transnistrean sunt în prezent “state independente”.

Documentul elaborat de Chişinău propune maxime competenţe pentru centrul federal, în special în domeniul politicii externe, economice, etc. competenţe comune ale centrului federal şi ale transnistriei ca subiect al federaţiei, şi competenţe reduse care ar reveni Tiraspolului.

Negocierea primului titlu din Constituţia federativă a Republicii Moldova, referitor la delimitarea competenţelor, va începe la 7 octombrie şi a fost apreciată de copreşedintele din partea Chişinăului în Comisia Constituţională Mixtă, Ion Creangă, drept cea mai dificilă.
XS
SM
MD
LG