Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Prezent la lucrările Adunării generale ONU, Chalabi a mulţumit presedintelui George Bush pentru eliberarea Irakului. Declaraţiile sînt o reacţie la relatările unor ziale occidentale care susţin că o parte a delegaţiei Bagdadului la ONU doreşte să obţină de la Statele Unite cîteva prerogative ale puterii în Irak.

În discursul pe care l-a rostit ieri în plenul Adunării generale ONU, şeful Casei Albe a respins ideea unui transfer rapid de putere către irakieni. George Bush a spus că nu “se va lăsa grăbit” să cedeze administrarea Irakului, aşa cum solicită ţări precum Franţa.

După consultările avute cu cancelarul Germaniei Gerhard Schroeder, preşedintele Bush a anunţat depăşirea tuturor divergenţelor apărute în relaţiile dintre Washington şi Berlin în ultimele 16 luni.

La rîndul său, Gerhard Schroeder s-a angajat că Germania va acorda asistenţă economică pentru Irak, va antrena efective ale noii armate şi poliţii irakiene, dar a respins ideea participării ţării sale cu trupe în Irak. În plus, cancelarul german a spus că numai Organizaţia Naţiunilor Unite poate conferi legitimitate guvernului de la Bagdad.

La rîndul său, preşedintele pakistanez Perves Musharaf, care a avut o şi el o întrevedere cu şeful administraţiei americane, a anunţat disponibilitatea ţării sale de a particpa cu trupe în Irak, dar numai în cadrul unei forţe cu mandat ONU din care să facă parte şi alte naţiuni musulmane. Liderul de la Islamabad a adăugat că este vital ca o astfel de forţă militară multinaţională să nu fie considerată şi percepută ca parte a actualelor trupe de ocupaţie conduse de Statele Unite.
XS
SM
MD
LG